Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is een soort vitamine B die helpt het lichaam gezond te blijven.  Aanvankelijk werd het gebruikt tijdens de jaren ‘30, om anemie bij zwangere vrouwen te behandelen. De vitamine dankt zijn naam aan het Latijnse woord folium, wat betekent “blad”, omdat de vitamine vooral wordt gevonden in bladgroenten. De synthetische versie is beschikbaar als voedingssupplement.


Iedereen profiteert wel van het innemen van dit voedingssupplement. Maar het is vooral belangrijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Deze vitamine kan afwijkingen in het ruggetje van een zich ontwikkelende baby helpen te voorkomen, wat kan leiden tot spina bifida. Het zogenaamde ‘open ruggetje’. Bovendien vermindert foliumzuur de kans op aandoeningen aan de neurale buis bij embryo’s, een aandoening waarbij ook de hersenen niet ontwikkelen.

Foliumzuur wordt door het menselijk lichaam gebruikt om de extra bloedlichaampjes aan te maken dat je lichaam nodig heeft tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen zouden de aanbevolen hoeveelheid van dit supplement moeten gebruiken. Vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden moeten meteen beginnen met het innemen van supplementen die deze vitamine bevatten ten minste drie maanden vóór de conceptie. De stof heeft het meest invloed tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap. Degenen die al zwanger zijn moeten ermee beginnen zodra ze bewust zijn dat ze zwanger zijn. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur voor zwangere vrouwen is 600 mg per dag. Maar dit kan per persoon verschillen.

Foliumzuur wordt ook aangeraden aan vrouwen die niet direct bewust van plan zijn om zwanger te raken. Bijna de helft van alle zwangerschappen is namelijk ongepland. Deze vrouwen hebben voldoende aan een dosering van 400 mg per dag. Moeders die borstvoeding geven wordt 500 mg/ dag aangeraden in te nemen. Deze vitamine B soort biedt ook andere voordelen voor de gezondheid. Het is goed voor het bloed en het helpt tegen chronische bloedarmoede. Sommige studies suggereren dat het ook sommige vormen van kanker kan voorkomen, en onderzoekers hebben een mogelijk verband weten te leggen tussen een laag niveau van foliumzuur en het optreden van colorectale kanker. Vroege data suggereren dat dit supplement dat foiliumzuur de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen.

Het is belangrijk voor vrouwen om supplementen te nemen om er zeker van te zijn dat ze de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnenkrijgen. Vrouwen die eerder een baby hebben gehad met een neuraal defect en vrouwen die ongezonde levensstijl aanhouden, zonder regelmatige inname van foliumzuur, lopen een een verhoogd risico om een baby te krijgen die lijdt aan een neuraal defect. Deze groep kan ook extra voordelen halen door voedingsmiddelen te eten die zuiver foliumzuur bevatten. Deze soort vitamine zit van nature namelijk ook in fruit, groene bladgroenten, sojamelk, pinda’s en bonen.

Vrouwen kunnen ook foliumzuur door het eten van bepaalde verrijkte voedingsmiddelen, en het is regelmatig te veel commerciële meel, brood en granen toegevoegd. Deze voedingsmiddelen kunnen worden geïdentificeerd door het lezen van de voeding labels. Gevolg van alle van de nutritionele voordelen die het biedt, kunnen vrouwen nog steeds waarde te vinden in de voortzetting van om vitaminesupplementen te nemen na hun vruchtbare jaren zijn voorbij. Zoals eerder aangegeven is de helft van alle zwangerschappen ongepland. De volgende voedingsmiddelen helpen vrouwen van vruchtbare leeftijd om aan hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur te komen.

Bladgroenten, zoals spinazie en andijvie
Citrusvruchten, zoals sinaasappelen
Bonen
Brood
Granen
Rijst
Pasta

Maar ook al eet je bovenvermelde voedingsmiddelen dan nog kan het zo zijn dat je dokter je een extra voedingssuplement aanraad te gebruiken. Het zou kunnen dat deze voedingsstoffen niet voldoende foliumzuur bevatten om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. Het wordt je daarom aangeraden om hierover altijd contact op te nemen met je eigen huisarts, om de juiste hoeveelheid vast te stellen.

Lees hier meer over foiliumzuur tijdens de zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>